Pierekaczewnik

Pierekaczewnik według przepisu Dżennety Bogdanowicz z Kruszynian

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 5 żółtek,
  • szczypta soli,
  • letnia woda,
  • dobre śmietankowe masło

Nadzienie:

  • wersja mięsna: siekana, przyprawiona wołowina, gęsina z kosteczką lub baranina
  • wersja słodka: tłusty ser, ewentualnie dobre jabłka tradycyjnych odmian z rodzynkami sułtankami).

Wykonanie:

Ciasto wyrobić jak na makaron, elastyczne, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować bardzo cienko i rozciągnąć (trudna sztuka – najlepiej sprawdza się wałek obły w kształcie dwóch złączonych stożków). Każdy kawałek ciasta przykryć ściereczką, aby nie wysechł. Po kolei smarować każdy kawałek rozgrzanym masłem, nakładając jeden na drugi. Na ostatni kawałek nałożyć nadzienie, skręcając całość do środka. Włożyć do zapiekania i piec około dwóch godzin.