Babka ziemniaczana

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
3 jaja
2 duże cebule
15 dag wędzonego boczku
½ łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i drobno utrzeć. Uzyskaną masę ziemniaczaną posypać łyżką mąki. Drobno pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę boczek zrumienić na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać. Dodać jajka, sól, pieprz, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok. 1,5 godz. bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.

Do babki można również dodawać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę (wymieszać razem z masą przed wstawieniem do pieczenia).

Podawać na gorąco. Można również odsmażać na drugi dzień. Smacznego!

 

babka-ziemniaczana

ŚWIĘTO BABKI ZIEMNIACZANEJ W SUPRAŚLU

Babka i kiszka ziemniaczana mają swoje święto. Co roku w okolicach maja – czerwca w Supraślu koło Białegostoku odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Impreza jest idealnym miejscem dla łasuchów i tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować prawdziwej podlaskiej babki ziemniaczanej. Konkurs na najlepszą babkę i kiszkę przyciąga wielu zainteresowanych. My także zapraszamy!